Hizmetler

Kadastral ve tescile esas harita mühendislik hizmetleri, genellikle taşınmaz mülkiyet ve arazi kayıtlarının düzenlenmesi ve güncellenmesi süreçlerinde kullanılan uzmanlık gerektiren mühendislik hizmetlerini içerir. Bu hizmetler, arazi ve mülkiyet bilgilerini kaydetmek, düzenlemek ve güncellemek için kullanılır ve genellikle devlet kurumları, belediyeler, özel mülk sahipleri ve inşaat sektörü gibi çeşitli paydaşlar tarafından talep edilir.

Kadastral ve tescile esas harita mühendislik hizmetleri, mülkiyet haklarının korunması, arazi kullanımının düzenlenmesi ve toprak planlaması gibi önemli konuların yönetilmesine yardımcı olur. Bu hizmetler, toplumun çıkarlarını ve mülkiyet haklarını korumak için kritik bir rol oynarlar. Bu nedenle, mülkiyet sahipleri ve yerel yönetimler genellikle bu tür hizmetlere başvururlar.

İmar planı uygulamaları, bir şehir veya bölge içindeki toprak kullanımını, inşaatı ve gelişimi düzenlemek için kullanılan resmi bir doküman olan “imar planları”nın hayata geçirilmesini ve denetlenmesini içerir. İmar planları, kentsel ve kırsal alanlarda toprak kullanımını düzenlemek, çevresel sürdürülebilirlik sağlamak, kamu hizmetlerini geliştirmek ve şehirlerin gelecekteki büyümesini planlamak amacıyla oluşturulur.

YOLA TERK: İmar planlarının uygulanması sırasında, gayrimenkul sahiplerinin bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak, gayrimenkulün tamamını ya da belirli bir kısmını, imar planı çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı vb. tesislerin kurulumu için kamu yararı gözetilerek bırakılmasına yola terk ya da kamuya terk adı HİT:. verilir. TEVHİT(BİRLEŞTİRME): Birden fazla parselin birleştirilerek tek parsel haline getirilmesidir. İFRAZ(AYIRMA): Parsellerin, plan şartlarına ve imar yönetmeliğine aykırı olmadığı sürece iki veya daha fazla parsellere ayrılmasıdır.

Kamulaştırma, Kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemine deniyor.

PLANKOTE: Kamulaştırma, Kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemine deniyor.Kamulaştır HALİHAZIR HARİTA: yeryüzü topoğrafyasının yanı sıra insan yapımı olan yol, bina gibi objeleri gösteren bir harita türüdür. İlgili kanunlar ve yönetmeliklere göre söz konusu tüm yapılar ölçülüp kağıt üzerine aktarılır. Bu haritalar çizilirken kullanılacak ölçekler 1/1000, 1/2000 ya da 1/5000 şeklinde olabilir.

İnşaat ve yapı sektörü için ölçme ekibi ve hizmetleri, projelerin düzgün bir şekilde yönetilmesini, kalite kontrolünü ve uygun bütçelemeyi sağlamak için kritiktir. Bu hizmetler, inşaat projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.

Makine ve mekanik sistemler için ölçme hizmetleri, endüstriyel, üretim, enerji, taşımacılık ve diğer sektörlerde kullanılan makine ve mekanik sistemlerin tasarımı, inşası, işletimi ve bakımı süreçlerinde hayati bir rol oynar. Bu hizmetler, makinelerin, cihazların, tesislerin ve mekanik sistemlerin doğru işleyişini sağlamak, kalite kontrolünü yapmak ve gerektiğinde iyileştirmeler yapmak için kullanılır.

Hafriyat işlemlerinde araziden ne kadar malzeme alınacağı yada dolgu işleminde ne kadar malzeme gerekeceği maliyet hesabı açısından büyük önem taşır. Arazinin plankote haritası yapılarak ilk ve son durum arasında ne kadar hacim olduğu ve dolayısıyla malzeme ve maliyet hesapları yapılıdır.

KESİN HESAP: İş sonunda yapılan son hakediştir, Bu hakediş’te ara hakedişte varsa yapılan yanlışlar düzeltilir, eklemeler, çıkarmalar yapılır ve hatasız bir hakediş elde etmeye çalışılır. AS BUİLT ÖLÇÜMLERİ: “As built” tam kelime anlamı olarak Türkçe de “İnşa edildiği üzre” anlamına gelmektedir. İnşaat sektöründe özellikle altyapı için muhakkak suretle karşı karşıya kalacağınız çizimlerdir. Çoğu zaman yapılar, projeyle birebir aynısı olarak bitirilemez. Bir çok sorun projenin uygulanabilirliğini engelleyebilir ve yapım aşamasında ufak tefek değişiklikler yapılabilir. Böyle bir durumda bir inşaatın bitiminden sonra, mutlaka sahada fiilen ne uygulanmış ise tamamının projesi yeniden çizilir. İşte bu projelere as built projeler denir.

Demiryolu, karayolu, kanal, dere, yüksek gerilim hattı vb. inşaat projelerinin hazırlanması ve herhangi bir nedenle bir yerdeki toprak hacminin bulunması amacıyla kesitler alınır.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Aplikasyon; “Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesini”

Mühendislik projeleri için presizyonlu aplikasyon hizmetleri, hassas ölçüm, haritalama ve coğrafi konumlandırma ihtiyaçlarını karşılayan profesyonel hizmetlerdir. Bu hizmetler, mühendislik projelerinin doğru ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi, ölçüm sonuçlarının hassasiyetle elde edilmesi ve tasarımların uygulamaya konulmasını destekler.

İnşaatı başlanacak olan binanın komşu parsellere olan sınırlarını ve yollara olan sınırlarını tepeden gösteren plandır.

Yol, kanal,tünel, enerji nakil hatları gibi projelere altlık oluşturması için yapılan; proje ekseninden sağa ve sola belirli bir alanın ölçüldüğü haritalardır.

Bir yol güzergahının etüdü yolun arazide nereden geçeceğinin araştırılmasıdır. Güzergah tayininde şu hususlar göz önüne alınır. Yol, jeolojik açıdan uygun yerlerden geçmelidir, ana kontrol noktalarını birbirine bağlamalıdır. Malzeme tayini kolay yerlerden geçmelidir. Bakım maliyeti yüksek olmayan ve yolun kullanım amacına uygun olan yerler seçilmelidir.

Maden ve taş ocaklarının arama ve işletme ruhsatlarının yapılmasında, sahanın belirlenmesi, işletmeye açılacak alanın tespiti ve harita dosyasının hazırlanması gerekir.

Röperli kroki; parsel ya da yapıların yeri değişmeyecek, sabit şekilde ölçülerin yazılmış olduğu kroki tipine denir. İnşaatların subasman aşamasından sonra belediyeye temel üstü vizesi için başvururken gerekli olan evraktır.

Mimarlık ve mühendislik uygulamalarında ihtiyaca yönelik röleve çalışmaları 3 boyutlu olarak hazırlanmaktadır. Cepheden alımlarından iç mekana çatı sistemlerinden restorasyon çalışmalarına kadar uygulama bölgelerinde en küçük detaya kadar ölçülerek çizimleri gerçekleştirilip modellenerek projelere altlık olmaktadır.

( yol, su, kanalizasyon vb.) Proje ve yapımında jeodezi ve fotogrametri mühendisliğinin yoğun bir işlevi vardır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sadece finans, tarım, savunma vb. değil neredeyse tüm sektörler teknolojik gelişmelerin etkisinde kaldı. Harita ve harita yapım süreci de ilk Teodolit’in üretilmesinden bu yana teknolojiyle eş zamanlı olarak gelişmeye devam etti ve Nivo, Total Station, Lazer Tarayıcılar, Fotogrametri, Görüntü İşleme, GPS-GNSS ve Radar teknolojileri ile günümüze kadar geldi. Şimdi ise son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz İnsansız Hava Araçları (İHA) ile devam ediyor.

Tam ve yarı zamanlı harita personel ve ekipman hizmetleri, harita yapımı, coğrafi bilgi sistemleri (GIS), coğrafi konumlandırma ve jeodezi gibi alanlarda uzmanlaşmış profesyonel personel ve ekipmanın kiralanması veya istihdam edilmesini içerir. Bu tür hizmetler, coğrafi veri toplama, harita oluşturma, arazi analizi ve coğrafi projelerin yönetimi için gereklidir.

İmar Barışı, Türkiye’de birçok vatandaşın kaçak veya ruhsatsız olarak inşa ettiği yapıların yasal hale getirilmesini amaçlayan bir hukuki düzenlemeyi ifade eder. İmar Barışı kapsamında, kaçak veya ruhsatsız inşa edilen yapılar için vatandaşlar belli bir bedel ödeyerek yasal bir hale getirme fırsatı bulurlar. Zemin tespit tutanağı, bu sürecin önemli bir aşamasını temsil eder

Teleferik mühendislik hizmetleri, teleferik inşatları sırasında direk ankrajlarının hassas aplikasyonu ve teleferik kullanım halindeyken direklerin aligman ayarlarını içerir.

Güneş enerjisi panel kurulumu veya çatı paneli kurulumu ve işletme aşamasında gerekli olan harita ölçüm ve aplikasyon işlemlerini kapsar

Rüzgar tribünü kurulumu ve işletmesi aşamasında gerekli olan harita ölçüm ve aplikasyon işlemlerini kapsar